Při objednávce nad 2000,- Kč máš dopravu zdarmaaaa! (platí jen pro GLS)

Zacukruješ si se mnou?

Sacharidy je souborné označení pro chemické sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku. Co na první pohled vypadá jako složitá chemická látka, může být všem známá fruktóza, sacharóza a nebo důležitá glukóza. Sacharidy (chemicky též glycidy či odborně polyhydroxyaldehydy) jsou důležitou součástí lidské výživy a společně s tuky tvoří hlavní zdroje energie pro organismus.

Rostliny si díky zelenému barvivu chlorofylu a chemickému ději zvanému fotosyntéza (zdravím do hodin přírodovědy) umí sacharidové zásoby vyrobit samy. Lidé jsou odkázáni na jejich příjem z externích zdrojů v podobě vyvážené stravy. Dle výživových poradců by měly sacharidy tvořit 55–60 % našeho celkového energetického příjmu. Jenže není sacharid jako sacharid a velmi často se ti může dostat do rukou zaručený článek o hubnutí, který rezolutně odmítá sacharidy. Jak to tedy je?

Dělení sacharidů

Sacharidy dělíme do třech skupin:

  • monosacharidy,
  • oligosacharidy,
  • polysacharidy. 

Rozdíl mezi těmito skupinami sacharidů je v počtu tzv. cukerných jednotek. Monosacharidy (jedna jednotka) slouží jako rychlý zdroj energie, polysacharidy naopak slouží jako zásobárna energie a v dlouhý řetězcích čekají, až je budeš potřebovat. 

Monosacharidy

Právě monosacharidy můžeme jako jediné správně nazvat cukry. Patří mezi ně glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr), galaktóza (součást mléčného cukru) nebo ribóza (důležitý cukr v nukleových kyselinách. Tam byste je nečekali, co?).

Oligosacharidy

Tyto sacharidy obsahují 2–10 cukerných jednotek. 

Mezi oligosacharidy patří:

  • sacharóza (řepný cukr složený z glukózy a fruktózy) a patří sem i med,
  • laktóza (mléčný cukr složený z glukózy a galaktózy), 
  • maltóza (sladový cukr) a další.

    bermix-studio-Uw15zjNj8ao-unsplash

Polysacharidy

Mezi polysacharidy pak samozřejmě patří nejsložitější sacharidy obsahující stovky až tisíce monosacharidů. Často je nazýváme též komplexní sacharidy. Důležité je zmínit, že polysacharidy nelze rozpustit ve vodě a nemají sladkou chuť. 

Mezi polysacharidy patří:

  • celulóza – základní stavební látka rostlinných buněk,
  • glykogen – živočišný škrob, ten právě čeká na svou chvíli, aby ti poskytl energii,
  • pektin – želírující látka (ahoj marmeládo),
  • inulin – rostlinný škrob, super pro střevní mikroorganismy,
  • vláknina – super na trávení!

Jak tedy?

Jak už jsem naznačila, není sacharid jako sacharid. Monosacharidy jsou jednoduché cukry, které dodávají jídlu známou sladkou chuť. Jsou rychlým zdrojem energie, ale nezasytí. Polysacharidy naopak zase zasytí na delší dobu, protože energie je díky chemickým vazbám mezi jednotkami uvolňovaná postupně. Jednoduché cukry jsou vhodnější spíše v dopoledních hodinách, před větší fyzickou námahou. Vybírej dobře!

Monosacharidy najdeš v potravinách, jako jsou sladkosti a sušenky, marmelády a sirupy, zmrzliny, čokolády, slazené nápoje/limonády, ovocné šťávy a džusy. Konzumace těchto potravin by měla být pouze výjimečná. Jednoduché cukry též obsahují různé druhy ovoce, proto pokud máš chuť na sladké, určitě sáhni po sušeném ovoci!

Polysacharidy jsou komplexnější sloučeniny a tělo z nich bere energii postupně. To znamená, že lépe zasytí, zaženou hlad a nejsou sladké. Nejvýznamnějším polysacharidem je škrob, který je obsažen v obilovinách, bramborách, rýži či luštěninách (čočka, hrách, fazole, cizrna aj.).

Velice důležitým polysacharidem ve stravě je i vláknina, která sice organismu nedodá žádnou energii ani živiny, ale přispívá k lepším čistícím funkcím tvého trávicího systému. Nezapomínej proto na celozrnné obiloviny, luštěniny také ořechy, semínka či zelenina. 

 rachael-gorjestani-P18ZFezFmLQ-unsplash

KŘUPEJ (CUKRUJ) A BAV SE!
Veselá Veverka

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz