Při objednávce nad 2000,- Kč máš dopravu zdarmaaaa! (platí jen pro GLS)

Veganuary – Troufneš si na výzvu?

Znáš výzvu Veganuary? Už od roku 2014 malý spolek z Velké Británie inspiruje lidi po celém světě, aby se zamysleli nad svým stravováním. A protože to nemusí být jen v lednu, přečti si, o čem vlastně výzva je!

Často se po vánočních lukulských hodech rozhodneš, že s jídlem budeš střídmější, „dopřeješ“ si více pohybu a podobně. Právě na jídlo cílí jedna z celosvětových výzev jménem Veganuary – Vegan + January, která se zrodila před několika lety ve Velké Británii a každý rok se přidávají další. V roce 2021 se do výzvy zapojilo 580 000 lidí z 209 zemí a do letoška výzvou prošlo přes 2 miliony lidí z celého světa. Wow! (Zdroj veganuary.com)

5k

Je jasné, že začít s veganstvím ze dne na den fakt nejde a ani tělo by ti moc nepoděkovalo. Podobné výzvy jsou však super ukázkou toho, co všechno se dá jíst a mohou ti proto přinést super inspiraci do tvé kuchyně! Vegetariánská i veganská strava obsahují lehká jídla a i když si neodepřeš burger a nebo steak, můžeš si určit bezmasé dny a experimentovat s pestrostí jídelníčku, co hrdlo ráčí!

vegetarian

Doby, kdy alternativně se stavující lidé byli za podivíny, jsou už dávno pryč. Dnes díky rostoucímu počtu vegetariánských, veganských (i vitariánských) a dalších podniků se může ve větším městě každý svobodně rozhodnout, pro kterýkoliv směr, který mu bude vyhovovat. Takže pokud
v kuchyni tápeš, můžeš zajít ochutnat do některé z restaurací. Třeba Vegmania má
super mapu celé ČR!

S vyřazením masa z jídelníčku se většinou pojí i větší zájem o stravování samotné. Strávníci, kteří se přes tzv. flexitariánství propracují až k úplnému vyřazení masa, se daleko více zajímají o to, co si na talíř dají, jakou má pokrm výživovu hodnotu, pestrost a zda tělo dostává všechny potřebné látky. Někteří flexibilní vegetariáni jedí živočišné produkty, ale záleží jim na jejich původu. Nakupují zboží z ekologických a biofarem a nebo i ulovené a jiní zase maso zařazují jen v některé dny. 

vegetarian (1)

Veganství na druhou stranu už není jen výživový směr, ale i styl života. Lidé, kteří se rozhodnou vyřadit veškeré živočišné produkty ze svého života často tak činí z etických důvodů. Běžný strávník si často klepe na čelo, když si představí život bez masa, ale i vegani mají pestrý jídelníček. Ovoce, zelenina, obiloviny, oříšky a luštěniny jsou super potravinovou pyramidou! Díky raketově rostoucí nabídce rostlinných alternativ mléčných produktů už jdou vykouzlit v kuchyni opravdové rostlinné hody.

Návrh bez názvu

Asi ti neunikl jeden ze směrů, který ještě není tak známý, ale máš už početnou základnu. Je jím vitariánství! Vitariáni neboli raw vegani siv jídelníčku nechali jen nezpracovanou rostlinnou stravu. V tomto směru je důležité, aby potraviny během přípravy neprošly teplotou vyšší než 42° C. A co všechno vlastně vitariáni jí? Ovoce, zeleninu, neupravené oříšky a různá semínka.
V syrové stravě má své pevné místo namáčení a klíčení semínek, mixování, odšťavňování nebo příprava tzv. „živých“ placek, krekrů, ořechových burgerů i třeba palačinek v sušičce. Své pevné místo mají v raw kuchyni třeba tyhle dokonalé
datle!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz